Top 10 lucruri de care sa tii cont in lupta cu SM-ul






  1. Renunta la gluten
           Glutenul este cea mai putin cunoscuta sensibilitate alimentara. Este asociat cu o multime de probleme de sanatate, cum ar fi durerile de cap, afectiunile neurologice si autoimune.
           Alimentele care contin gluten sunt cele care au la baza cereale (grau, orz, secara, etc): painea, pastele, pizza, biscuitii, napolitanele… cam tot ce e bun, stim! Dar ceea ce e bun nu e neaparat si sanatos.
Renunta la gluten o luna pentru inceput si vezi cum te simti.


  1. Mananca si traieste organic/bio
           A consuma alimente organice inseamna a manca fara chimicale, fara compusi sintetici. Alege produse naturale, atat pentru gatit cat si pentru produsele de ingrijire personala. Astfel reduci numarul de toxine pe care ficatul si rinichii tai trebuie sa le proceseze zilnic.


  1. Mananca zilnic o farfurie de verdeturi
           Verdeturile sunt bogate in vitaminele B,A,C si K, atat de necesare unui sistem imunitar sanatos, intestinelor si nu in ultimul rand creierului.
            Cele mai bune exemple le constituie conopida, ridichiile, varza kale, varza rosie/alba, varza de Bruxelles, spanacul si broccoli-ul. De fiecare data cand le consumi, adaga si grasimi sanatoase (ca uleiul de masline, de cocos, un fruct de avocado) pentru o mai buna asimilare a continutului de vitamine.


  1. Mananca zilnic o farfurie de legume bogate in sulf
           Legumele bogate in sulf te ajuta sa elimini toxinele mult mai eficient. De asemenea, contribuie la sinteza proteinelor care sustin sanatatea oaselor si articulatiilor.
           Din aceasta categorie fac parte varza (alba, rosie, de Bruxelles, kale), ceapa (verde, alba, rosie) si ciupercile (de orice tip).


  1. Mananca zilnic un curcubeu
           Da, ai citit corect! Un curcubeu de fructe si legume intens colorate!
           Rosii, galbene, portocalii… alegerea iti apartine. Pigmentii colorati indica o cantitate crescuta de antioxidanti care ajuta corpul sa elimine daunatorii radicali liberi.
           Cateva exemple pentru fiecare culoare:
  • rosu: rosii, pepene rosu, sfecla rosie, ardei gras rosu, capsuni, zmeura, rodie;
  • galben / portocaliu: morcov, dovleac, piersici, portocale, mandarine, cartofi dulci, ananas, lamai;
  • albastre / negre: afine, mure, prune, struguri


  1. Pe cat posibil, consuma peste proaspat si carne bio (de la animale care au pasunat)
           Animalele care consuma hrana tratata chimic inmagazineaza toxine in corp, transmitandu-ni-le noua. Animalele crescute la tara, pe pasune si pestele prins proaspat, natural, inmagazineaza in carnea lor o cantitate mai mare de omega-3 si omega-6, acizi grasi care ajuta organismul sa functioneze corect. 
Toti avem rude la tara sau cunoastem pe cineva care are. Trebuie sa recunosti: supa de gaina de tara e mult mai buna decat cea din puiul de la supermarket!


  1. Consuma alimente bogate in iod
           Iodul este important pentru sistemul imunitar si pentru buna functionare a tiroidei. Este un detoxifiant natural al organismului si contribuie la intretinerea tecilor de mielina. Daca decizi sa iei sumplimente de iod, te rog sa vorbesti inainte cu medicul endocrinolog. E recomandat sa iti verifici nivelul hormonilor tiroidineni, pentru a preintampina eventuale probleme.
           Il gasesti in anumite fructe (capsuni, banane, pepene galben, etc) si peste (cod, scoici, creveti, somon, sardine, ton).


  1. Mananca saptamanal organe de animale
           Organele de origine animala sunt foarte nutritive si contin atat vitamine solubile in apa cat si vitamine liposolubile, atat de necesare bunei functionari mitocondriale (mitocondria este “uzina de energie” a celulei).
           Consuma ficatei si pipote de pui, creier sau ce altceva preferi din aceasta categorie.


  1. Mediteaza / roaga-te zilnic. Minute pentru mintea si sufletul tau.
           Meditatia ajuta in managerierea stresului. Atunci cand iti rezervi cateva minute pentru a-ti calma mintea, ii permiti creierului sa trimita semnale de relaxare catre corp. Acest lucru ajuta la reducerea stresului cronic si al inflamatiei.
           Daca esti de parere ca meditatia apartine altei religii, si doresti o alternativa, te poti ruga atunci cand e liniste si te poti gandi la ceea ce ti se inttampla, cautand alinare in practica ortodoxa.
           Le poti face pe ambele. Alegerea este a ta!


  1. Fa miscare zilnic!
           Miscarea stimuleaza dezvoltarea cerebrala prin aportul crescut de oxigen, incurajand creearea de noi celule neuronale si asigurand o mai buna comunicare intre acestea. Exercitiul fizic mentine sanatatea fizica cat si cea psihica. Intareste inima, plamanii si muschii, imbunatatind starea de spirit per ansamblu.
            Alege tipul de miscare potrivit conditiei tale fizice precum si situatiei in care te afli (nu e recomandabil sa te apuci de alergat daca ai un puseu in care abia poti merge). Variantele sunt destule: alergare usoara, bicicleta - inclusiv cea stationara -, yoga, fizioterapie, calarie, dans. Tu decizi!


Stai linistit! Avem retete alternative si recomandari pentru toate cele 10 puncte de mai sus. In curand in noi articole pe SMart Choice. Pana atunci te asteptam pe Facebook sa ne povesti ce-ai mai facut si cum te mai simti!


Toate cele enumerate mai sus reprezinta alegerea SMart Choice ca si stil de viata si sunt rezultatul multor ore de informare in legatura cu ceea ce este benefic pentru SM. Consideram ca fiecare din noi este liber sa isi aleaga propriul stil de viata. Acest articol este un sfat prietenesc, un ajutor dat de noi tie, cel sau cea care traieste cu aceeasi afectiune automiuna.