Ai SM? Ai incredere in tine!

Hei, tu! Da, tu! Pana nu demult te simteai invincibil, puteai face orice, oricat, oriunde. Grijile lipseau, singurul stres major erau ziua de luni si probabil traficul sau un proiect cu un deadline mai strans.





Cum incepe totul?

Primele simptome. O amorteala a mainii, o pata de durata pe unul din ochi si poate migrene. Te-ai ingrijorat. Ai ajuns la medic. Ai facut poate primul RMN din viata ta, ti-au fost pusi electrozi pe cap, ai aflat ce presupune un control neurologic. Ai fost intepat cu multe ace, dintre care unul poate chiar intre vertebre, pentru o punctie lombara. Ai simtit sentimentul acela de neliniste si dorinta de a pleca mai repede acasa, pentru ca “Oricum n-am nimic! E de la oboseala! De la tigarile alea nenorocite!”. Si dintr-o data lumea ta s-a schimbat. Neurologul te-a anuntat ca ai scleroza multipla, ca e o afectiune incurabila, ca se poate tine sub control si… ca va trebui sa traiesti cu ea de acum incolo.

In mintea ta s-a produs un vid. Esti confuz. Ai refuzat sa crezi ceea ce auzeai. Ai cautat dovezi care sa nege diagnosticul. Ai plans, ai urlat, ai plans inca putin. Ai refuzat sa accepti. Nu tu, nu acum! Vrei sa mai traiesti putin. Vrei sa fii liber. Simti cum peretii se strang in jurul tau si vrei sa evadezi. Dar pericolul e in tine. Asa ti s-a spus. Ca e o boala autoimuna, degenerativa, care duce la dizabilitate. Si ti-e frica. Si plangi. Te enervezi. Ai momente in care te impaci cu gandul, doar pentru a rabufni cu si mai multi nervi. Si te simti singur. Si vrei sa crezi ca ai visat.

Ai doua variante: accepti ceea ce ti se intampla si mergi mai departe, adaptandu-te sau te cufunzi intr-o viata traita mecanic, in frica si negare. Sau poti alege un amestec: sa mergi mai departe insa cu frica. Dai nastere anxietatii. De ceva timp te injectezi. E doza necesara pentru a tine SM-ul sub control. Altceva nu stii ce sa faci.




Trage aer in piept si citeste mai departe

Te simti la pamant si crezi ca nu mai poti merge mai departe? Ai tot dreptul sa te enervezi si sa-ti fie frica. Ai tot dreptul sa strigi cat te tin plamanii “DE CE EU? DE CE ACUM?”. Mi-as pune multe semne de intrebare daca nu ai face asta.

Trebuie sa intelegi ceea ce ti se intampla, sa te scuturi de frica, furie si tristete si sa mergi mai departe. Trebuie doar sa crezi si sa actionezi in acest sens. Putin cate putin. Zi de zi. E un nou inceput. Ai ocazia sa faci lucrurile bine, e ca si cum ai incepe de la zero. Daca nu schimbi ceva, totul va ramane la fel. Cea mai importanta schimbare pe care o poti face e la modul cum simti ceea ce ti se intampla.

Starea de spirit infuenteaza imens evolutia SM-ului. Si stii de ce? Pentru ca te blocheaza in emotii negative si stres. Pentru ca simti cum iti anihileaza pofta de viata si cheful de a mai face ceva cu viata ta. Crezi ca totul s-a terminat. Adevarul e ca abia acum incepe. In special daca ai fost diagnosticat pana in 30 de ani. Acesta e punctul de plecare in viata. Pana acum a fost doar antrenament. Ai curaj si traieste-ti viata asa cum visai pana nu demult. Adapteaza-te si cauta in permanenta motivatii pentru a evolua. Cel mai important motiv esti chiar tu. TU si dorinta ta de a trai, de a te misca, de a simti viata prin toti porii si cu toate simturile.

E o lupta inegala, dar crede-ma ca impreuna putem pune SM-ul la pamant! Da-l cu capul de pamant! N-are niciun drept asupra ta! Lupta pentru dreptul tau la o viata linistita si normala.
SM-ul iti consuma resursele, dar tu poti merge mai departe. Indrazneste sa traiesti si sa iti iei viata in propriile maini. Esti invincibil, chiar si SM-ul stie asta. Nu te lasa batut si tine capul sus. Viata oricum e doar o plimbare in montagne-rousse. Nimeni n-a spus ca a trai va fi usor, dar cert este ca merita incercat. Da-ti o sansa. Dovedeste-le celor care te-au subapreciat si stigmatizat ca esti mai mult decat credeau ei. Esti mai puternic decat crezi.




Ai incredere in tine! Preia controlul!

  • Informeaza-te! Cunoaste-ti… “inamicul”! Pentru mai multe informatii, citeste!
MS Society            
            
  • Contacteaza clinica de neurologie care se ocupa de programul national de tratament in zona ta.
  • Depune dosarul pentru tratamentul potrivit pe care sa ti-l administrezi cu constinciozitate. 
  • Intretine o relatie de parteneriat cu medicul tau neurolog. Sansele sunt sa va vedeti destul de des in anii ce vor urma. 
  • Noteaza intrebari, cere-i parerea, dar nu-l agasa si nu crede ca 8-9 luni de informare bat zeci de ani de practica. Dar fii liber sa alegi cel mai bun doctor sau pe cel pe care il simti aproape de tine.
  • Fii activ (socializeaza, citeste, razi, descopera locuri noi).
  • Fa miscare (yoga, aerobic, alearga, inoata… orice poti face si faci cu placere).
  • Renunta pe cat posibil la alimente procesate, la toxine (ex.: Cola, tigari, fast food)
  • Nu te mai stresa pentru toate nimicurile!

De restul ne vom ocupa impreuna aici, la SMart Choice! 
Te las cu putina inspiratie, da click pe link - David Osmond - "I Can Do This!"

Spune-mi parerea ta intr-un comentariu mai jos sau hai sa vorbim pe Facebook. Te astept!