Te injectezi? Sfaturi pentru a-ti ingriji pielea

Scleroza multipla este incurabila, dar beneficiaza de o multitudine de optiuni de tratament. Mare parte din acestea sunt injectabile, administrate subcutanat sau intramuscular, zilnic sau de trei ori pe saptamana. Indiferent de particularitatile de injectare, trebuie sa ai grija de pielea ta. Citeste mai jos cum poti face asta cat mai bine.






Te-ai familiarizat deja cu ce inseamna sa te injectezi. Stii cam cat de tare sau cat de putin te doare, care sunt efectele secundare, cum te simti dupa administrarea tratamentului si cate si mai cate! E foarte probabil sa fii experimentat si senzatia de mancarime a pielii. Sa vedem ce se intampla sub piele dupa injectare.


Cum se produce vindecarea zonei de injectare?


In momentul inserarii acului, pielea sufera o trauma. Un corp strain, metalic, perforeaza straturile acesteia, declansand mecanismele de autoaparare ale corpului. Vindecarea se produce in patru etape:


1. Homeostaza
   Este procesul prin care corpul uman tine in echilibru constantele mediului sau intern.
Debuteaza prin declansarea procesului de coagulare si de stabilizare a ranii, prin intermediul fibrinei si a trombocitelor. Functia acestora este de a opri sangerarea si de a sigila locul injectiei, astfel incat sa impiedice intrarea corpilor straini.


2. Inflamatia
 Vorbim aici de inflamatie ca despre procesul normal declansat de organism pentru vindecarea ranilor. Anterior, am vorbit despre efectul daunator al inflamatiei excesive.  Celulele albe sunt trimise in locul cu pricina pentru a se lupta cu o eventuala infectie. Ele curata locul de orice substanta externa, sau posibil corp strain. Acest lucru conduce la inrosirea pielii, umflarea zonei injectate si la  senzatia de caldura degajata de aceasta. Inflamatia poate dura pana la patru zile. Inflamatia este premergatoare etapei de refacere a tesutului pielii, prin facilitarea multiplicarii celulare si a regenerarii celulelor endoteliale.


3. Proliferarea / granulatia
  Incepe la aproximativ patru zile dupa producerea ranii si poate dura pana la 21 de zile. Vindecarea se produce prin intermediul fibroblastelor (celulele pielii responsabile cu secretia fibreor de elastina si colagen), care prin actiunea lor pregatesc rana pentru contractare si inchidere definitiva.  Acum au loc revascularea si refacerea tesutului pielii.


4. Remodelarea si maturarea vindecarii
  Procesul de remodelare tisulara poate dura si cativa ani, in functie de capacitatea fiecarui organism de a se regenera. In aceasta etapa, pielea continua refacerea structurii sale, revine la forma initiala, de dinaintea intepaturii, insa doar in proportie de 80% fata de capacitatile sale initiale.


Fiind vorba de o plaga generata de un ac, leziunea este suficient de mica pentru a afecta tesutul doar intr-o mica masura. De aceea se recomanda rotirea zonelor de injectare, pentru a proteja pielea de agresiuni constante in acelasi loc.


Ce genereaza senzatia de mancarime?


In momentul in care pielea este lezata, corpul secreta histamine, in raspuns la trauma suferita prin intermediul introducerii unui corp strain. Acest lucru are loc in cadrul etapei inflamatorii, declansand celulele menite sa se lupte cu infectia si aducand noi celule care sa ajute la reconstructia tesutului pentru a putea inchide rana.


In piele exista fibre nervoase specifice care declanseaza senzatia de mancarime. Ei semnaleaza catre maduva spinarii faptul ca o anumita zona a pielii este stimulata, iar creierul interpreteaza aceasta informatie drept mancarime.
Aceste fibre pot fi stimulate in doua feluri:


  • Mecanic - de exemplu, o insecta care merge pe suprafata pielii, declansand senzatia ca acea zona a pielii este stimulata. Stimulul este interpretat drept mancarime, atragandu-ti atentia catre locul cu pricina si preintampinand astfel eventuale muscaturi cauzatoare de infectii.
  • Chimic - de exemplu reactia pe care pielea o are in contact cu anumite substante iritante. Este declansata aceeasi senzatie de mancarime, urmand un scop similar, acela de a atrage atentia asupra faptului ca este posibil ca acea substata sa fie daunatoare.


Atunci cand ai o plaga, aceasta se vindeca de la exterior spre interior. Celulele raspunzatoare de acest proces parcurg drumul de la suprafata pielii pana in profunzime, in final provocand contractia pielii si totodata stimuland mecanic aceleasi fibre nervoase, la care se adauga si stimularea chimica a compusilor chimici raspunzatori cu vindecarea ranii. Ceea ce rezulta este senzatia de mancarime pe care o ai la cateva ore dupa injectare.


Cum sa iti ingrijesti pielea pentru a grabi vindecarea?


  1. Hidrateaza zona din jurul plagii - foloseste o crema hidratanta, antiseptica, de tipul cremei de galbenele, a doua zi dupa injectare. Astfel ii acorzi timp plagii sa se inchida corespunzator;
  2. Curata cu atentie zona si usuca prin presarea prosopului de piele - atunci cand faci dus, nu freca direct zona injectata, umezeste-o cu apa si sapun, apoi clateste cu apa calduta. Dupa 24 de ore poti spala ca de obicei. Cand te usuci cu prosopul, de asemenea, evita sa freci pielea. Acest lucru poate cauza inflamatie chiar si pielii sanatoase, cu atat mai mult pielii vatamate.
  3. Foloseste o compresa rece / calda infasurata intr-un prosop curat, nu mai mult de 20 de minute - experimenteaza si vezi ce anume iti reduce inflamatia. Unele persoane prefera sau tolereaza mai bine o compresa calda, altii se simt mai bine folosind o compresa rece. Testeaza si alege varianta care te ajuta cel mai mult.
  4. Evita iritarea zonei injectate prin frecarea de imbracaminte. Alege zonele de injectare de asa natura incat sa nu se afle in imediata apropiere a taliei, a anumitor cusaturi, etc.
  5. Medicamente antihistaminice - daca senzatia de mancarime a devenit apoape insuportabila, ai doua variante: folosesti o crema antihistaminica sau iti disciplinezi mintea concentrandu-te la altceva. De preferat ar fi sa incerci sa iti controlezi impulsul de scarpinare si/sau de folosire a vreunei creme, oferindu-i astfel corpului posibilitatea si conditiile de a se adapta la noua ta rutina. Pentru orice medicament si/sau crema, te rog sa consulti asistenta sau medicul neurolog.


Rotirea zonelor de injectare


Asa cum iti spuneam anterior, folosirea unei zone diferite pentru fiecare injectie preintampina probleme ale pielii. Eviti lezarea tesutului cutanat si pastrezi pentru mult mai mult timp o multitudine de locuri unde te poti injecta.


Consecintele unei rotiri haotice sau inexistente (te injectezi intr-o singura zona sau cel mult in doua) sunt multiple si total opuse scopului administrarii medicatiei.


  • absorbtie incompleta a tratamentului;
  • lezarea tesutului / pielii;
  • modificari ale structurii pielii (cicatrici) - care ingreuneaza absorbtia medicamentului;
  • lipohipertrofie - umflatura tesutului din cauza aglomerarii de celule grase la locul injectarii;
  • lipoatrofie - pierdere localizata a tesutului adipos (atrofierea acestuia) - aceste zone nu vor mai putea fi utilizate pentru injectare, sunt permanente;


Rotirea zilnica impreuna cu ingrijirea pielii in ansamblu iti reduc gradul de disconfort si de identificare a momentului injectarii cu un lucru extrem de neplacut. Oricum, a te injecta zilnic sau de trei ori pe saptamana nu este ceva ce ai face de bunavoie, asa ca te rog, incearca sa iti faci zilele mai usoare prin mentinerea unei rutine de injectare. Scapi de stres si mai mult daca iti faci un jurnal si notezi fiecare injectie, locatia, adancimea acului, senzatii traite, etc. Te ajuta sa iti tii sub control intreg procesul, iar daca vrei sa stii cum ai evoluat, te poti uita oricand sa vezi cum te simteai la primele injectii.
Acest articol este unul informativ si doreste a propune cateva solutii pentru o mai buna tolerabilitate a tratamentului injectabil pentru scleroza multipla. Sunt rezultatul unei informari continue si experiente directe cu un astfel de tratament.


Pentru orice alte intebari si/sau modalitati de manageriere a tratamentului personal, te rog sa contactezi asistenta care se ocupa de cazul tau, sau sa apelezi la sfatul medicului neurolog urmatoarea data cand va vedeti.


Iti multumesc pentru vizita! Pana la urmatorul articol, hai pe Facebook sa vezi ce-am mai facut!


Cu drag,
SMart Choice


   

ANATOMIA SM - Sistemul nervos pe scurt



Scleroza multipla este afectiunea neurologica ce ataca sistemul nervos central prin intermediul sistemului imunitar al individului, confundand propriile celule cu corpii straini pe care trebuie sa ii elimine. SM este astfel si o afectiune autoimuna. Hai sa cunoastem un pic mai bine unitatea de comanda a organismului: sistemul nervos uman.


 


Ce este sistemul nervos?
Sistemul nervos (S.N.) este acel sistem care conduce impusurile nervoase de la receptorii senzoriali la creier si maduva spinarii, si inapoi, de la acestea doua catre organele corpului, asigurand miscarea si toate celelalte functii ale corpului uman.

Sistemul nervos este compus din doua parti:
  1. S.N. central (S.N.C.) - creierul, maduva spinarii si nervii optici;
  2. S.N. periferic (S.N.P.) - nervii care conduc impusurile nervoase de la si spre S.N.C.)


Sistemul nervos central
Este alcatuit din creier si maduva spinarii. Ambele sunt inconjurate de o membrana protectoare denumita meninge si de un lichid transparent ce poarta numele de lichid cefalorahidian.



  • Creierul (encefalul) este inchis in cutia craniana. Este unitatea de comanda, organul care gestioneaza toata activitatea umana, procesand stimulii senzoriali si interpretandu-i prin intermediul proceselor mentale complexe, cum ar fi perceptia, gandirea si memoria.

  • Maduva este protejata de un canal osos, compus din vertebre succesive (legate intre ele prin ligamente), care alcatuiesc coloana vertebrala. Are aspectul unui tub flexibil, alcatuit din materie cenusie si substanta grasa, la fel ca si encefalul. Principala ei functie este aceea de a conecta creierul cu restul corpului, prin intermediul celor 31 de nervi spinali care inverveaza intregul organism.


Sistemul nervos periferic
Reprezinta modaitatea prin care S.N.C. comunica cu restul corpului. Spre deosebire de S.N.C., sistemul nervos periferic nu este protejat de membrane sau de lichid cefalorahidian, fiind astfel expus toxinelor si traumelor mecanice.



Din punct de vedere functional, S.N.P. este divizat astfel:
  • Sistemul nervos somatic - cel care se ocupa de controlul voluntar al corpului;
  • Sistemul nervos vegetativ (autonom) - care se ocupa de controlul organelor interne. Acesta este impartit la randul sau in doua categorii:
    • Sistemul nervos simpatic - are functia de excitare a impusului nervos (de agitare a organismului si de pregatire pentru efort sau pericol);
    • Sistemul nervos parasimpatic - are functia de inhibare a impulsului nervos (de relaxare a organismului, de pregatire a acestuia pentru odihna);

Intreaga retea este alcatuita din 12 perechi de nervi cranieni, conectati la cele 31 de perechi de nervi spinali atasati de maduva spinarii. Nervul optic impreuna cu retina nu sunt considerate parte a sistemului nervos periferic, fiind mai degraba o continuare a sistemului nervos central.

Toti acesti nervi au o dubla traiectorie:
  • senzoriala - trimite impulsuri senzoriale catre S.N.C.
  • motorie - trimite impulsuri nervoase (comenzi de executie) catre muschi si celelalte organe, facandu-le sa se contracte;


In loc de concluzii
Sistemul nervos uman in ansambul lui este raspunzator pentru toate procesele care au loc in corpul nostru, incontinuu, inclusiv atunci cand dormim. Regleaza atat functiile cerebrale inalte (gandirea, memoria, etc), miscarea musculara (si implicit functionarea inimii), pana la cele mai mici senzatii (tactile, auditive, etc).

Data fiind vastitatea si complexitatea sa, este imposibil de stiut cu exactitate care vor fi simptomele resimtite de o persoana in urma unui puseu al sclerozei multiple. Acestea variaza de la individ la individ si se manifesta in functie de zona supusa inflamatiei si astfel lezata.

Acesta este un prim episod din ceea ce se doreste a fi o serie de articole despre sistemul nervos uman si modul in care structura lui ne defineste actiunile ca si indivizi umani.

Iti multumesc pentru vizita! Pana la urmatorul articol, hai pe Facebook sa vezi ce-am mai facut!

Cu drag,
SMart Choice


BRAIN GAMES - Top 5 aplicatii pentru antrenarea creierului

In ziua de azi tehnologia mobila ne pune la dispozitie atat posibilitatea de a ramane conectati la intreaga lume si de a vorbi in permanenta cu cei dragi, cat si aceea de a ne distra in momentele de plictiseala. Articolul de azi e despre cinci aplicatii gratuite (disponibile atat pe Android cat si pe iOS), care iti vor schimba ideea despre ce inseamna sa iti antrenezi creierul. Citeste mai departe.






  1. Fruit Ninja - aplicatia se adreseaza celor ce vor sa se distreze in timp ce isi dezvolta atentia si dexteritatea. Jocul este dinamic, scopul sau fiind acela de a te transforma intr-un adevarat ninja… bucatar, care taie fructe cat e ziua de lunga. Ai tot feluri de sarcini si provocari de indeplinit, cresti numarul de puncte si iti cumperi tot ce e nou in materie de instrumente de taiat fructe si cate si mai cate. Incearca-l!


  1. Brain Wars - creierul tau e in razboi cu sistemul imunitar din cauza sclerozei multiple? Antreneaza-l de lupta cu acest joc interactiv care iti lucreaza atat atentia, cat si puterea de concentrare, viteza de reactie si abilitatile de calcul si de vedere in spatiu. Te joci, acumulezi puncte si in acelasi timp te duelezi cu oameni din intreaga lume, testandu-ti astfel nivelul. E o aplicatie in care merita sa investesti cateva minute bune pe zi.


  1. Flow Free - Ai deja reflexul de a atinge orice ecran pentru a misca lucruri pe el? Foloseste-l jucand Flow Free, aplicatia care iti pune mintea si atentia la contributie, cerandu-ti sa unesti punctele de aceeasi culoare folosind cat mai putine mutari. Uneste de la cinci la noua puncte si omoara timpul atunci cand astepti sa intri la medic. Spune-ne cum ti s-a parut!


  1. Mahjong Master - Solitaire te plictiseste de prea mult timp? Incearca varianta asiatica cu 1335 de niveluri gratuite. Gaseste piesele cu acelasi simbol in cel mai scurt timp, pentru a termina jocul in timp record. Iti antrenezi atentia si memoria spatiala, in timp ce te distrezi si faci timpul sa treaca mai repede.


  1. Free Fall (Maleficent) - Impusca doi iepuri dintr-un foc: ai o aplicatie care iti antreneaza atentia si gandirea strategica precum si o modalitate de a da copiilor ceva de facut cat timp te relaxezi. Free Fall este un joc clasic cu o tematica Disney, ce va fi atat pe placul tau cat si al celor mici.


Spor la joaca si la antrenament!


Ca de obicei, iti multumesc pentru vizita! Pana la urmatorul articol, hai pe Facebook sa vezi ce-am mai facut!



Cu drag,
SMart Choice

Diagnostic: SM. Ce sa discuti cu doctorul?

Primirea unui diagnostic de scleroza multipla te poate face sa-ti fie frica, sa te simti depasit de situatie. E important sa iti aduci aminte ca nu esti un caz izolat. Se estimeaza ca in intreaga lume exista aproximativ 2.5 milioane de oameni care traiesc cu scleroza multipla.
In Romania, numarul acestora este de aproximativ 10.000 de persoane, majoritatea destul de tinere.





Este normal sa ai o multime de intrebari in legatura cu noul diagnostic. Aflarea acestor raspunsuri si informarea in legatura cu afectiunea ta, te pot ajuta sa te simti mai bine. Mai jos ai trei subiecte esentiale despre care sa discuti cu doctorul tau urmatoarea data cand va vedeti.



Ce simptome voi avea?


Este posibil ca tocmai acestea sa fi contribuit la punerea diagnosticului de la bun inceput. Fiecare persoana experimenteaza simptome diferite, asa ca este destul de dificil sa ti se ofere un prognostic privind modul in care va evolua afectiunea sau exact ce simptome vei simti. Simptomatologia ta depinde de locatia fibrelor nervoase afectate, de unde anume se gasesc leziunile (inflamatia) la nivelul creierului.


Manifestari comune ale SM includ:


  • amorteli si/sau slabiciuni ale corpului;
  • miscari oculare dureroase;
  • pierderea sau perturbarea vederii, de regula doar la un ochi;
  • oboseala fizica (extenuare fizica si/sau psihica);
  • furnicaturi sau senzatie de “piscaturi”;
  • durere (sunt afectati nervii responsabili de durere);
  • senzatii de curentare (de obicei atunci cand misti gatul in fata);
  • tremuraturi;
  • dificultati de echilibru;
  • ameteli sau vertij;
  • dificultati de tranzit intestinal sau de urinare;
  • vorbire neclara, “impleticita”;


Cu toate ca parcursul exact al afectiunii tale nu poate fi prevazut, aproximativ 85% din cei diagnosticati cu SM au forma recurent-remisiva (SMRR). SMRR este caracterizata printr-o exacerbare (puseu / episod / recurenta) a simptomelor pe care le ai deja sau aparitia altora noi, urmata de o perioada de remisie (de inactivitate), care poate dura luni de zile sau chiar ani.



Ce optiuni de tratament am?


La momentul de fata SM este incurabila, dar exista o multitudine de tratamente eficiente disponibile. Tratamentul are trei scopuri principale:


  • modificarea cursului afectiunii, prin incetinirea activitatii SM si pastrarea unei perioade de remisie indelungate;
  • tratarea exacerbarilor (puseelor);
  • managerierea simptomelor;


Terapiile imunomodulatoare (T.I.)
Reduc in mod eficient numarul de recurente (pusee) si incetinesc progresia afectiunii. Exista:


  • tratamente administrate intravenos, la una din clinicile specializate,
  • tratamente injectabile (subcutanat si intramulcular) administrate acasa
  • tratamente orale, de asemenea administrate acasa.


La momentul de fata, in Romania exista doar tratamente intravenoase si injectabile, urmand ca tratamentele orale sa fie introduse probabil candva in viitor.


Tratamentele recurentelor (puseelor) (T.P.)
Unele pusee se rezolva fara tratament. Atunci cand sunt severe, doctorul poate prescrie un tratament corticosteroid, cum ar fi Solumedrolul, cu scopul de a reduce inflamatia cat mai rapid. Administrarea se face intravenos, in perfuzii zilnice, administrate intre 3 si 5 zile, in functie de gravitatea puseului.


Tratamentele simptomatice (ale simptomelor) (T.S.)
Acestea depind de simptomele avute (ex: durere, rigiditate, spasticitate, etc). Aici sunt incluse si tratamentele afectiunilor ce pot insoti SM, cum ar fi anxietatea, depresia si problemele urinare, si asa mai departe.


Pe langa acestea, ti se mai pot recomanda si terapii de reabilitare (fizioterapie), kinetoterapie, etc, in functie de nevoi.



Ce mai pot face pentru a-mi manageria SM-ul?


Alegerile de viata sanatoase sunt un element de baza in managerierea simptomelor SM.


Vei beneficia din plin de rezultatele pozitive ale miscarii:


  • imbunatatirea fortei fizice;
  • cresterea rezistentei;
  • imbunatatirea functiei renale


SMart Choice recomanda: yoga, alergare usoara, bicicleta stationara, fizioterapie.


O dieta sanatoasa iti imbunatateste nivelul de energie si te ajuta sa iti mentii o greutate optima. Nutrienti si vitamine precum acizi omega-3 si vitamina D3 sunt benefici pentru SM. Dieta are ca scop reducerea inflamatiei. Vezi aici cum (link art 15/05).


Renunta la fumat si limiteaza cantitatea de alcool. Bauturile alcoolice obtinute prin fermentarea cerealelor (bere, spirtoase, etc) ar trebui evitate (contin gluten). Alternativa o constituie vinul. Este obtinut din struguri si plus de asta, contine antioxidanti. Bineninteles, si acesta consumat cu moderatie.


Desi nimeni nu poate prezice cursul afectiunii de-a lungul vremii, SM poate fi controlata prin tratament adecvat si printr-un stil de viata sanatos. Un stil de viata SMart. SMart Choice!

Pana la urmatorul articol, hai pe Facebook sa vezi ce-am mai facut! Te asteptam!