Scleroza multipla este afectiunea neurologica ce ataca sistemul nervos central prin intermediul sistemului imunitar al individului, confundand propriile celule cu corpii straini pe care trebuie sa ii elimine. SM este astfel si o afectiune autoimuna. Hai sa cunoastem un pic mai bine unitatea de comanda a organismului: sistemul nervos uman.
Ce este sistemul nervos?
Sistemul nervos (S.N.) este acel sistem care conduce impusurile nervoase de la receptorii senzoriali la creier si maduva spinarii, si inapoi, de la acestea doua catre organele corpului, asigurand miscarea si toate celelalte functii ale corpului uman.
Sistemul nervos este compus din doua parti:
- S.N. central (S.N.C.) - creierul, maduva spinarii si nervii optici;
- S.N. periferic (S.N.P.) - nervii care conduc impusurile nervoase de la si spre S.N.C.)
Sistemul nervos central
Este alcatuit din creier si maduva spinarii. Ambele sunt inconjurate de o membrana protectoare denumita meninge si de un lichid transparent ce poarta numele de lichid cefalorahidian.
- Creierul (encefalul) este inchis in cutia craniana. Este unitatea de comanda, organul care gestioneaza toata activitatea umana, procesand stimulii senzoriali si interpretandu-i prin intermediul proceselor mentale complexe, cum ar fi perceptia, gandirea si memoria.
- Maduva este protejata de un canal osos, compus din vertebre succesive (legate intre ele prin ligamente), care alcatuiesc coloana vertebrala. Are aspectul unui tub flexibil, alcatuit din materie cenusie si substanta grasa, la fel ca si encefalul. Principala ei functie este aceea de a conecta creierul cu restul corpului, prin intermediul celor 31 de nervi spinali care inverveaza intregul organism.
Sistemul nervos periferic
Reprezinta modaitatea prin care S.N.C. comunica cu restul corpului. Spre deosebire de S.N.C., sistemul nervos periferic nu este protejat de membrane sau de lichid cefalorahidian, fiind astfel expus toxinelor si traumelor mecanice.
Din punct de vedere functional, S.N.P. este divizat astfel:
- Sistemul nervos somatic - cel care se ocupa de controlul voluntar al corpului;
- Sistemul nervos vegetativ (autonom) - care se ocupa de controlul organelor interne. Acesta este impartit la randul sau in doua categorii:
- Sistemul nervos simpatic - are functia de excitare a impusului nervos (de agitare a organismului si de pregatire pentru efort sau pericol);
- Sistemul nervos parasimpatic - are functia de inhibare a impulsului nervos (de relaxare a organismului, de pregatire a acestuia pentru odihna);
Intreaga retea este alcatuita din 12 perechi de nervi cranieni, conectati la cele 31 de perechi de nervi spinali atasati de maduva spinarii. Nervul optic impreuna cu retina nu sunt considerate parte a sistemului nervos periferic, fiind mai degraba o continuare a sistemului nervos central.
Toti acesti nervi au o dubla traiectorie:
- senzoriala - trimite impulsuri senzoriale catre S.N.C.
- motorie - trimite impulsuri nervoase (comenzi de executie) catre muschi si celelalte organe, facandu-le sa se contracte;
In loc de concluzii
Sistemul nervos uman in ansambul lui este raspunzator pentru toate procesele care au loc in corpul nostru, incontinuu, inclusiv atunci cand dormim. Regleaza atat functiile cerebrale inalte (gandirea, memoria, etc), miscarea musculara (si implicit functionarea inimii), pana la cele mai mici senzatii (tactile, auditive, etc).
Data fiind vastitatea si complexitatea sa, este imposibil de stiut cu exactitate care vor fi simptomele resimtite de o persoana in urma unui puseu al sclerozei multiple. Acestea variaza de la individ la individ si se manifesta in functie de zona supusa inflamatiei si astfel lezata.
Acesta este un prim episod din ceea ce se doreste a fi o serie de articole despre sistemul nervos uman si modul in care structura lui ne defineste actiunile ca si indivizi umani.
Iti multumesc pentru vizita! Pana la urmatorul articol, hai pe Facebook sa vezi ce-am mai facut!
Cu drag,
SMart Choice